Lippukunta

Kolo

Kolomme sijaitsee osoitteessa Kaivosvoudintie 4, talon väestönsuojassa. Sisäänkäynti on Kaivokselan päiväkodin puoleisen päädyn kellarinovesta. Kolollamme on tilaa toimia ja temmeltää ja se toimii myös varastona, kirjastona ja johtajien kokoontumistilana.

Historia – mahtava meininki jo lähes 60 vuotta!

Partiolippukuntamme Kaivokselan Delfiinit perustettiin lähes 60 vuotta sitten sunnuntaina 6.10.1963. Tyypillisenä sumuisena lokakuun päivänä joukko vanhempia sekä seurakunnan edustaja Kaarina Perkola kokoontuivat yhteen, kenties Kaivokselan koululle, ja perustivat kaksi uutta lippukuntaa: tyttölippukunnan Kaivokselan Delfiinit ja poikalippukunnan Vaskivuoren Vartijat. Kuudenkymmenen vuoden jälkeen molempien lippukuntien perintö jatkuu yhä melkein alkuvaiheista asti käytössä olleessa taloyhtiön väestönsuojassa.

Kaarina Perkolan lisäksi lippukunnan alkuvaiheiden merkittävänä toimijana oli vuosina 1963- 1967 vanhempainneuvoston puheenjohtaja Erkki Viljanen, joka vaikutti merkittävästi omaan delfiinilogoomme, joka elää yhä partiohuiveissamme sekä KaiDen lipussa. Kaivokselan Delfiinien sekä Vaskivuoren Vartijoiden lipun suunnitteli heraldikko Olof Erikson (s. 5.4.1911) vuonna 1964. Hän oli heraldikon työnsä ohella myös taiteilija, mitalimuotoilija sekä mainospiirtäjä. Järjestölippujen lisäksi Erikson on suunnitellut noin sata kunnanvaakunaa sekä hopeamarkan.

Liput lahjoittivat vanhempainneuvosto sekä naistoimikunta ja ne vihittiin käyttöön 4.4.1965. Kun Vaskivuoren Vartijat lopettivat toimintansa vuonna 1970, sen lippu siirtyi Kaivokselan Delfiineille ja on yhä muistuttamassa meitä yhteisestä toiminnasta 1960-luvulla. Nykyään KaiDe onkin sekalippukunta.

Lippu ja huivimerkki      kaide-logo

Kaivokselan Delfiinien lipussa on sininen delfiini valkoisella pohjalla sekä punainen venus-symboli, joka vihjaa alkuumme tyttölippukuntana, mutta on myös viittaus kupariin ja Kaivokselan kaivostoimintaan 1700- ja 1800-luvuilla. Lippukunnan nimeen delfiini on tullut pikkuruisesta Delfiinin tähdistöstä, jonka voi yrittää bongata iltataivaalta syksyisin.

Siniseen partiolaisten huiviin saa ommella KaiDen huivimerkin, kun on antanut partiolupauksen. Yleensä se annetaan yhdessä muiden alottaneiden kanssa lippukunnan joulujuhlassa.

Huuto

Lippukunnallamme on kaksi huutoa, jota käytämme yleensä isoissa tapahtumissa julistamaan läsnäoloamme:

”Kellareiden kasvatit,
Kaivokselan Delfiinit!”

”Taivas mulla päällä pään,
tähtimerkit siellä nään!
Otavan ja Kaksosen,
yläpuolel kaivosten!
Tuolla näen merkin sen,
Kaivokselan Delfiinien!”